top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Najvažniji dio komunikacijske strategije često je uzrok velikim greška

Updated: Mar 5

Komunikacija je temelj mnogih poslovnih uloga - od lidera, preko menadžera, marketinških i PR stručnjaka, pa do korisničke podrške ili prodaje. Svi oni, manje ili više uspješno, svjesno ili nesvjesno - koriste jedan ključni sastojak - prije privlačenja pažnje i gradnje povjerenja. Jednako kao što i u kuhanju postoje osnovna pravila na kojima se temelje neograničene kombinacije, i u profesionalnim komunikacijama, temelj je jednostavan, a mogućnosti beskrajne.


Najvažniji sastojak smislene i svrhovite komunikacije, ključan za gradnju povjerenja i privlačenje pažnje je - slušanje.


Svi stručnjaci kojima su efektne komunikacije osnova posla, imaju svoje stilove, kreativne inspiracije i tajne zanata, kao što vrhunski kuhari imaju tajne začine ili kombinacije sastojaka koje ih čine jedinstvenim i prepoznatljivim. Osim komunikacijskih stručnjaka, influencera i medijskih profesionalaca, svi mi koristimo vještine komunikacije - manje ili više uspješno.


Kuhanje i komunikacija imaju nešto zajedničko - zasnivaju se na kombinaciji vještina, znanja i kreativnosti - i koriste se svuda i svakodnevno. Čini mi se i da je slično razumijevanje da je moguć bezbroj kombinacija, kao i da se "svako" time može baviti.
Ponekad mi se čini da postoje dvije vrste ljudi - jedna, kojima je komunikacija u poslu užitak, i druga, koji zaziru od javnosti, publike i izloženosti kritikama.


Radim više od pola života u međunarodnom okruženju i sa jednima i sa drugima, učim od najboljih, a najbolje lekcije donijele su mi i vlastite i tuđe greške.


Najveće greške i najveći uspjesi u komunikaciji direktno su ovisili o toj super moći, odnosno tajnom sastojku. Njegova primjena zapravo nije jednostavna, doziranje i tempiranje nije propisano.


Tajna leži upravo u kombinaciji vještine, kreativnosti i znanja.


Strah od komunikacije počinje upravo zbog nedostatka jasne formule.


Upravo zato i želim pisati o važnosti najvažnijeg tajnog sastojka - o važnosti slušanja.

Suprotno od popularnog mišljenja da se uspjeh strateške komunikacije zasniva na porukama, kreativi ili medijima, stručnjaci znaju da sve počinje od - slušanja.


Prvo pravilo strateške komunikacije je - fokus na potrebama onih koji su “sa druge strane” - sugovornici, publika, ili tržište.


Dobri komunikatori razumiju bitnost razlike između onoga što želimo reći od onoga što publika treba da čuje.


Slušanje ne podrazumijeva samo ankete ili zahtjevna istraživanja, nego i razumijevanje i promišljanje o nivoima znanja, stavovima, otporu, očekivanjima i motivaciji.


Upravo ta veza - od pošiljatelja, preko "kodiranja" poruke, odabira kanala, "dekodiranja", i feedbacka, uz mnoštvo "smetnji i šumova", čini ljepotu i kompleksnost komunikacijskog procesa.
Drugi sastojak je naravno jasnoća cilja naše komunikacije - ako nam je cilj bio samo da privučemo pažnju, ne možemo očekivati da neko između redova nasluti šta nam je zapravo bio cilj i šta želimo promijeniti.


Ako koristimo novinarsku formulu odgovora na pitanja šta, ko, kad, gdje kako i zašto, to će biti prvi korak za prikupljanje osnovnih sastojaka jasnog sadržaja. Za pisanje naslova mogu poslužiti urednička pitanja: Koga briga?; Zašto baš danas? Ili Šta ćemo sad?


Šta? Ko? Gdje? Kad? Kako? Zašto?
Koga briga? Zašto baš danas? Šta ćemo sad?

Na kraju, postavljanje pitanja publici, odnosno aktiviranje njihovog fizičkog, kognitivnog ili jezičkog angažmana dopunjuje ovaj recept za svakodnevnu primjenu.


Komunikacijske vještine se uče, usavršavaju i razvijaju cijeli život, paralelno sa vježbanjem novih alata, novih tehnologija i medija koji nam u tom pomažu. Kad su osnovni sastojci na mjestu, tek onda dolazi mjesto za kreativnost, testiranje i učenje na greškama.


Komunikacijske vještine su dio programa Akademije Misije Moguće, namijenjene mladima na početku profesionalnog puta. Želite se uključiti ili dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.


52 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page