top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Kako bih uz pomoć ChatGPT mlađoj sebi pomogla da u 2023 nađe i zadrži idealan prvi posao?

Updated: Jan 29

Naravno, svjesna sam da nije lako naći prvi posao, posebno bez prethodnog iskustva ili dobre preporuke. Uz to, priča se da će sve više posla će preuzeti roboti!


Sjećam se mojih prvih dana na poslu. Puno je godina prošlo, puno se toga promijenilo, a puno toga je ostalo isto. Tad nisu postojale društvene mreže a umjetna inteligencija i roboti koji razgovaraju s ljudima postojali su samo u naučno-fantastičnim filmovima.

Upravo zato sam ChatGPT robota pitala kakve vještine se traže na poslu u 2023. Ovo je spisak koji sam dobila, uz njegov prevod i moje minimalne dorade.


Komunikacija: Sposobnost da se efikasno komunicira s drugima je vrijedna vještina u bilo kojoj grani. To uključuje sposobnost aktivnog slušanja, jasnog govora i jasnog i kratkog pisanja.


Rješavanje problema: Sposobnost identificiranja problema i pronalaženja kreativnih rješenja je vještina koja je vrijedna u mnogim različitim područjima.


Suradnja: Sposobnost rada efikasno s drugima kao dio tima je važna za uspjeh u mnogim karijerama.


Prilagodljivost: Sposobnost prilagodbe novim situacijama i brzog učenja novih vještina može biti vrijedna u brzo se mijenjajućem svijetu.


Kreativnost: Sposobnost razmišljanja kreativno i dolaska do novih ideja može biti vrijedno u mnogim različitim područjima.


Liderstvo: Sposobnost vođenja drugih i preuzimanja odgovornosti za projekt ili tim može biti vrijedno u mnogim različitim karijerama.


Digitalna pismenost: Vještina u upotrebi tehnologije i digitalnih alata sve je važnija u mnogim područjima.


Emocionalna inteligencija: Sposobnost razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama i emocijama drugih može biti vrijedna u mnogim različitim karijerama.


Naravno, već sam ranije vidjela ovakve liste, a i većina razgovora i „poruka mlađima sebi“ iz Misije Moguće govori upravo o ovome.


Mlađoj sebi bih rekla da razumijem da nije lako naći prvi posao u 2023. Od tebe se očekuje da znaš nešto što se nije učilo na fakultetu. Nije pomenuto ni na ispitima ni na predavanjima.

Istovremeno, ti znaš da vrijediš i želiš što prije početi raditi i zarađivati.


Očekuješ da se tvoja vrijednost vidi, ali jedini dokaz kojeg imaš je diploma. Znaš da si jedinstvena, da vrijediš i želiš to dokazati, ali svi oglasi traže iskustvo kojeg nemaš.


Zanima te puno stvari i znaš ponešto o svemu. Trebalo da odabereš fokus i odlučiš u kom pravcu krenuti, ali previše je opcija koje ti odvlače pažnju. Čak nisi sigurna ni šta da napišeš u svoj CV, ni kome da ga pošalješ.


Kad to sagledam, sve mi je jasniji nesrazmjer između potreba i želja. Sve mi je jasnije zašto toliko iskusnih stručnjaka izgara od previše posla jer „nemaju s kim podijeliti odgovornost“. Čak mi nije jasno kako svima nije jasna nepovezanost obrazovnih programa, silabusa i metoda rada obrazovnih institucija sa stvarnim potrebama života, ekonomije i tržišta.


Svijet je nesavršen, a život je kratak. Zašto što posla, ideja i potreba ima puno više od onoga što mogu sama. Treba nas više. Treba nas različitih. Treba nas novih.


Zato živim i radim svoju Misiju Moguće. Vjerujem u međugeneracijsku sinergiju.

Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način. Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima. Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega. Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se. https://linktr.ee/misijamoguce


111 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page