top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Kako ćeš izbjeći najveće greške na prvom poslu?

Updated: Apr 11

Prvi način da izbjegneš najveće greške je - da prihvatiš promjenu. Odjednom moraš naći zajednički jezik sa starijima, drugačijima, ili teškim ljudima. Odjednom si među nepoznatima, koji te možda vide kao smetnju, opterećenje ili dodatni posao.


Najbolji način za izbjegavanje grešaka je - komunikacija. Već sam ranije pisala šta je najvažniji sastojak komunikacije.

S razlogom imamo dva uha, a samo jedna usta.

Komunikacija nam je urođena aktivnost. Od prvog plača bebe, preko prvih riječi, osmijeha, pa do virtualne komunikacije, komuniciramo svi, svaki dan.


Zašto se onda profesionalna komunikacija treba učiti?


Zato što je komunikacija kompleksan proces koji podrazumijeva kodiranje, dekodiranje, smetnje i slušanje.Nedavno istraživanje ukazalo je na problem da polovina mailova ne bude shvaćena na pravi način. Ako to pomnožimo s brojem primljenih poruka i podijelimo s brojem izgubljenih sati, možemo zaključiti koliko godina na poslu lutamo u bespućima zabune, neznanja i pogrešnih pretpostavki. Život je kratak, i te je godine bolje provesti na plaži ili na zabavi s prijateljima.


Kako naučiti komunikaciju? Slušanjem, postavljanjem pitanja i praksom, i na svojim i tuđim pogreškama.


Moj doprinos sam uokvirila u 100 dana programa nazvanog Akademija Misije Moguće, i prvi ciklus je počeo s prvim danom proljeća ove godine (nimalo slučajno!). Komunikacija svakako zauzima ključno mjesto u programu, jer time mlada osoba sebi povećava šanse da nađe bolji posao, umanji stres, i s vremenom dostigne ekonomsku neovisnost.


Ako znaš mladu osobu (prvenstveno ženu) na početku profesionalnog puta, ili si jedna od njih ;) OVDJE se može prijaviti za narednu rundu programa koja počinje 5.9.!

34 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page