top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Kako, zašto i dokle ćeš plaćati konzumiranje besplatnih sadržaja na društvenim mrežama?

Updated: May 5


Kad si mlada osoba na početku karijere, sigurno tražiš za sebe ugovor na neodređeno.


Dok čekaš prave prilike i ponude, spremaš se za taj dobro plaćen posao na kome ćeš uživati.


Znaš da vrijediš, očekuješ i procjenjuješ različite poslodavce, uvjete i primjere.


Međutim, od desetak poslanih prijava dobiješ tek dva odgovora i to - odbijenice. Počinješ sumnjati u sebe.


Nakon sedme besplatne edukacije, spremaš se da upišeš onaj skupi tečaj za koji ćeš posuditi novac.


Čuješ od prijatelja da se njegov poznanik, koji vodi vlastiti uspješan biznis ruga s mladima, da ih plaća minimalno i da mu “ne pada na pamet ikome dati ugovor na neodrAđeno”.
Vidiš kako Dino svakodnevno objavljuje, i savjetuje mladima da grade personalni brend. Čak i ako mu vjeruješ i znaš da treba, nemaš niti ideja ni samopouzdanja. Ne znaš šta pisati. Strah te da se ne osramotiš.


Istovremeno, skupljam primjere mladih koji su našli poslove ili se povezali s novim kontaktima upravo zahvaljujući objavama na linkedinu. Ako ne vjeruješ meni, neka sami kažu Maja, Irena, Martina, Tea, Franka ili mnogi drugi koje pratiš i kojima vjeruješ.
S vremenom postaje sve lakše

Sigurno misliš “pa lako je njima” - ali će tako i za tebe neko reći za godinu dana, ako počneš danas. Prvi korak je možda najteži i to je dobra vijest! To znači da s vremenom postaje sve lakše.


Za početak, predlažem jednostavne korake:


  • Prisjeti se da da se konzumiranje plaća. To važi i za slušanje i gledanje tuđih sadržaja. Možda nešto od toga plaćaš novcem, nešto vremenom, a većinu propuštenim prilikama, što možda i najviše košta.

  • Ako već plaćaš, potrudi se da to bude investicija i traži povrat na tu investciju. Kako? Dodaj smislen komentar na nečiju zanimljivu ili korisnu objavu. Podijeli koristan sadržaj uz svoju opasku. Pošalji poruku ili upit nekome od koga želiš učiti ili čiji savjet ti može koristiti. Traži pojašnjenje za nešto što te zbunjuje - ako ne javno, onda u direktnoj poruci.

  • Konačno, nauči kako da zaradiš od svog prisustva na društvenim mrežama. Testiraj reakcije i bilježi primjere iz kojih možeš učiti.


Potrošači plaćaju

Ako još uvijek ne znaš kako, traži pomoć. Slobodno koristi savjete profila Od diplome do posla na nekoliko društvenih mreža. Javi kako napreduješ i sretno!


Ne zaboravi da potrošači plaćaju, a naplaćuju i zarađuju oni koji znaju, oni koji kreiraju i oni koji drugima rješavaju probleme.


P.S. Ugovor na neodređeno već imaš: sa samim sobom!


55 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page