top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Možeš li izbjeći najveće greške na početku karijere?


Sve greške na prvom poslu se sigurno ne mogu spriječiti (možda ne treba ni pokušavati), ali bi većina nas "mlađima sebi" rado pomogla da premoste nedostatke na putu između teorije i stvarnog života.


Iskustva govore o tri najčešće greške koje mladi ljudi na početku karijere mogu izbjeći.


Nakon završetka fakulteta, ili već pri kraju školovanja, počinješ osjećati pritisak okoline koja očekuje da se “zaposliš”. Čitaš i slušaš o tome gdje se posao traži, kakve su ti prilike dostupne i raspituješ se za praksu.


Zapravo, ne znaš koga (ni šta) da pitaš, ni kome da vjeruješ. Iskusniji prijatelji pričaju o svojim iskustvima i problemima i daju savjete. Roditelji traže među svojim prijateljima i poznanicima ko bi ti mogao ponuditi zaposlenje. Sanjaš o ugovoru na neodređeno i jedva čekaš da taj stres i neizvjesnost prestanu. Želiš iskoristiti svo to znanje s faksa, sve što naučiš na edukacijama i sve one fancy nazive koji pišu na tvojim certifikatima.


Istovremeno, čuješ da će AI preuzeti poslove i da niko ne zna šta će tržište tražiti u godinama koje dolaze.


Gledajući mlade na početku karijere, primijetim tri najčešće greške koje se lako mogu izbjeći, povećajući šanse da započneš uspješnu karijeru i dostigneš ekonomsku neovisnost što prije.


Nadasve, učenje iz ovih pogrešaka može ti uštedjeti mnogo vremena i razočarenja.


Pogreška br 1️⃣: Prije svega razmišljaš koliko novca možeš zaraditi


Možda ti izgleda da je novac najvažniji motiv kad tražiš zaposlenje, ali ćeš brzo shvatiti da je novac bitan samo dok ne zadovoljiš osnovne potrebe. Globalno istraživanje pokazuje da su ljudima ipak najvažniji odnosi u familiji i djeca. Na drugom mjestu su karijera i zanimanje (odnosno osjećaj da doprinosimo nečemu korisnom i da se bavimo smislenim radom). Materijalno blagostanje je tek na trećem mjestu.Zarada je rezultat postignutih rezultata, dodane vrijednosti ili riješenih problema. Dok se spremaš za pregovore, prikupi dokaze i argumente. Ipak, ne zaboravi: bez obzira ko te (i koliko) plaća, uvijek radiš za sebe i svoju karijeru.


Naravno da je novac bitan i da svi žele zaraditi pošteno za uloženi trud! Ipak je povjerenje ključni sastojak koji nedostaje da bismo nešto mogli naplatiti unaprijed. Isto tako razmišljamo i kad smo u ulozi kupaca - želimo znati šta nam se nudi, kako, koliko i šta možemo očekivati, i to mora biti u skladu s našim željama ili potrebama. Isto važi i kod prodaje usluga (čak i ako je usluga iskazana u našem vremenu provedenom na zadatku).


Dakle, ako si mlada osoba, uči od iskusnih marketara i ponudi “besplatan uzorak”: danas je lako napraviti multimedijalni CV u kome ćeš demonstrirati svoje vještine i dokazati da nešto znaš. Još je lakše naći pomoć na tom putu - čak i besplatno! Nema smisla da sebi umanjuješ šanse i brineš zbog odbijenica ili nedostatka odgovora, kad za to vrijeme možeš snimati video da se predstaviš, pisati blog, ili učiti kako da provedeš efektnije vrijeme na društvenim mrežama.


Bonus savjet: ne piši neistine u prijavi i životopisu, jer sve je lako provjeriti.Pogreška 2️⃣: Šalješ prijave svima, bez razmišljanja i pripreme


U mladosti sam imala prijatelja koji je predlagao romantične veze svakoj djevojci koju sretne. Poneka djevojka bi i pristala, ali je prijatelj postao svjestan problema u trenutku kad je imao istovremeno vezu sa pet mladih žena! Jednoj je zaboravio adresu, drugoj ime, a treća ga je posramila javno pred prijateljima. Na kraju je shvatio da igra, koja nije mogla potrajati duže od tri dana, ne vrijedi stresa.


Kad tražiš posao u određenoj oblasti ili kod odabranog poslodavca, imaš više šanse da se dobro pripremiš: da pratiš njihove objave, pitaš nekoga ko tamo već radi ili se bavi sličnim poslom. Čak i ako se predomisliš, sve naučeno će ti negdje biti od koristi. Ako ne znaš šta te tačno zanima ili kakav posao te privlači, daj šansu jednoj opciji bar 100 dana. Ako ne pronađeš usklađenost između svojih vrijednosti i onoga što o datom poslu ili poslodavcu otkriješ, ne pokušavaj to forsirati.


Uštedi sebi vrijeme i trud tako što ćeš rano reći ne - pogrešnim izborima.


Pogreška 3️⃣: Prihvataš prve ponude bez razmišljanja


Ti biraš svoj posao i svog poslodavca jednako kao što oni biraju tebe. Prije nego što prihvatiš ponudu (čak i ako je nakon dugog perioda neizvjesnosti i uzaludnih pokušaja), saznaj ko su oni – njihove prednosti, slabosti i način na koji tretiraju svoje uposlenike. Inače bi razočarenje moglo biti obostrano.

Naravno, ne možeš izbjeći pogreške. Međutim, ako možeš učiti od drugih, početak tvog profesionalnog puta može biti ugodniji i sa više zadovoljstva.


Ipak, ne vjeruj svom osjećaju uvijek, jer te često može prevariti: želi da te zaštiti od opasnosti, ali te zato često odvaja od svih životnih radosti. Ne vjeruj svom mozgu kad se ponaša kao da još uvijek živimo u pećinama i među divljim zvijerima!

Vjerujem u tebe, kao i mnogi drugi. Vjeruj i ti u sebe, svoje sposobnosti i svoj potencijal - i nastavi da učiš!


Novi ciklus Akademije za prvi posao, gdje o svemu ovome govorimo kroz stvarne primjere i priče, počinje 5.9. a već sad možeš poslati upit da provjeriš da li i tebi ovaj program može pomoći na prvom poslu, ili u pripremi za prvi posao.


Ovdje možeš preuzeti besplatan priručnik Šta zapravo treba znati na prvom poslu, a nigdje se ne uči prije toga.
32 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page