top of page
  • Writer's pictureContent Strategy

Očekujete, dakle, da mediji prate vašu inicijativu?

Updated: Dec 23, 2022


Photo by Matt Chesin on Unsplash

Biću brutalno iskrena. Sigurna sam da imate na umu konkretan medij kada razmišljate o medijima. Možda i shvatate koliko je pojam “mediji” neprecizan i sveobuhvatan. Kako god to definirali, i koga god imate na umu - konkretan medij, influencera ili novinara - jedno je sigurno - oni nemaju ni interesa ni sposobnosti da čitaju vaše misli.


U vrijeme kada sam ja radila u medijima, internet nije bio široko dostupan, i broj medija je bio ograničen. Pažnja medija tada je imala sasvim drugačije značenje. Uključivala je profesionalne, etičke, uređivačke i političke filtere i odluke. Danas „djevojka iz susjedstva“ ima potencijal da razvije medij i mnoge od njih i koriste tu privilegiju. Ja sada zadržavam duh brutalne iskrenosti pitajući ovo. Ako se žalite na nedostatak medijske pažnje, i ako djevojke iz susjedstva mogu osnovati svoje medije, zašto tako nešto to ne biste i vi uradili?


Svjesna da to zvuči lakše nego što zapravo jest, taj prijedlog me podsjeća na moje prve kulinarske pokušaje. Pokušavajući da pripremim savršene krofne, pozvala sam mamu u pomoć. "To je lako; jednostavno pomiješaj sastojke iz recepta i uživaj! Nadam se i da spremaš nešto ozbiljno za jelo, a ne samo te besmislice.” - ona uvijek rado pomaže. Nepotrebno je naglašavati da svaki put kad "jednostavno pomiješam sastojke", dobijem drugačiji rezultat. Nepotrebno je naglašavati i da mi je pomogla da shvatim zašto je jasnoća u komunikaciji ključna za prenošenje poruke. Svaka riječ koju je koristila mogla je imati drugačije značenje za svaku od nas. Kada kaže „sastojci“, za nju to znači tačne količine određenih namirnica. Za mene je to značilo nešto kompleksno i definitivno drugačije od njene kombinacije. Kada ona kaže "lako", za mene to definitivno znači "lako zabrljati". Konačno i na sreću odustala sam od pokušaja da napravim savršene krofne, ali sam barem usavršila neke druge recepte.


Photo by RODNAE Productions from Pexels

Slična logika funkcionira i s medijima. Kada u objavi za medije neprofitne organizacije piše “važno” ili “hitno”, uredniku je to tek jedna iz hrpe u kojoj su desetine važnih i hitnih najava. Ako pošiljatelj nema vlastiti sadržaj, kanale i resurse, sve je manja vjerojatnost da će se postići međusobno razumijevanje. Logično pitanje poštenog urednika bit će “zašto biste očekivali da naš medij ili novinar piše o vašoj 'hitnoj i važnoj' temi, ako vi o tome ne pišete i to ne objavljujete?”. Jamstvo za neuspjeh u privlačenju “medijske pažnje” bit će pokušaj pošiljatelja da opravda važnost i hitnost arogancijom, žargonom, tehničkim terminima i skraćenicama.

Alternativna priča sa sretnim završetkom iznenadit će medijsku urednicu, koja će od sestrične doznati da je važan projekt neprofitne organizacije pomogao desetinama obitelji u njihovom susjedstvu. Ona će pozvati predstavnike organizacije kako bi se pripremili za ekskluzivni intervju. Na web stranici i društvenim mrežama te organizacije urednica će pronaći priče, vizuale i podatke potrebne za pripremu dobre emisije. Mjesecima prije, organizacija je marljivo radila na ažuriranju svoje web stranice i naloga na društvenim mrežama. Svi sudionici projekta s ponosom su dijelili fotografije i novosti o svojim doprinosima. Organizacija se pobrinula da svi simpatizeri, sudionici i korisnici razumiju svrhu, viziju i misiju inicijative.


Može li to bilo ko uraditi? Vjerojatno. 👉🏻 Prvi korak je definiranje cilja i razjašnjavanje svrhe i vizije inicijative. To će olakšati komunikaciju i povećati šanse da se inspirira više pristalica i partnera. 👉🏻 U zavisnosti od postojećih kapaciteta, pobrinite se da se komunikacija postane važnim dijelom inicijative. Nemojte čekati da sve završite da biste počeli pričati o onome što radite. 👉🏻 Obavezno zabilježite svoju namjeru, ciljeve, principe i ključne poruke. Na taj način će snalaženje svim učesnicima biti lakše 👉🏻 Redovno podsjećajte sve involvirane da svoja iskustva iz projekta podijele sa svojim prijateljima, porodicama i komšijama. Olakšajte to pomoću modela, ​​smjernica i pohvala. 👉🏻 Planirajte komunikacijske stručnjake, pripravnike, volontere u svom timu, a prije toga ne zaboravite ni resurse za proizvodnju i distribuciju sadržaja. 👉🏻 Pridružite se obilježavanju značajnih datuma relevantnih za vašu temu, te gradite i razvijajte partnerstva 👉🏻 Neka vaš rad i vaš tim budu dosljedno vidljivi na vašim vlastitim kanalima 👉🏻 Konačno, pobrinite se da mediji mogu lako pristupiti informacijama o vašem projektu i organizaciji u slučaju interesa za vašu inicijativu. Na kraju, nemojte očekivati ​​da će se svi zanimati za vašu organizaciju, vašu projekat ili vaše rezultate. Čak i ako je ljudima u medijima ili influencerima stalo do vašeg cilja i žele vas podržati, oni možda imaju druge prioritete u trenutku kada zatražite njihovu pažnju. Uspostavljanje partnerstva s medijima i izgradnja povjerenja zahtijeva vrijeme i međusobno razumijevanje. Ne očekujte da drugi čitaju vaše misli. Kao i za savršene krofne, svako može smisliti svoj recept. Ako želite promovirati svoj, nemojte se oslanjati na telepatiju. Moj EASY recept je baziran na pripremi strategije digitalnog sadržaja. U svakom slučaju, uvijek me zanima da čujem dobre alternative.11 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page