top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Poduzetništvo je način razmišljanja!

Interview sa portala Be your own boss


BYOB: Pozdrav Nela! Možeš li nam se ukratko predstaviti?


Ponosna sam na svoje članstvo u klubu BYOB, jer mi se čini da sam cijeli život željela postati “sama svoja šefica”. Sa nedavnom promjenom na mom profesionalnom putu sam shvatila da sam oduvijek bila poduzetnica – jer smatram da je poduzetništvo način razmišljanja i da za to nije potrebno imati vlastiti biznis. Po mom tumačenju, poduzetnica je žena koja u svakom izazovu vidi upravo to – izazov koji traži rješenje. Umjesto da očajavamo pred problemima koje nam život servira, učimo svaki dan.


Odnedavno (od kraja 2021) radim “u svoje ime i za svoj račun”, nakon 25 godina profesionalnog iskustva u medijima i sa medijima, od čega 20 godina službe u UN-u, većim dijelom u Fondu za djecu – UNICEF-u. Većinu iskustva stekla sam u Bosni i Hercegovini, a od početka 2020 radim u Hrvatskoj, gdje je registriran moj obrt NKM online. Prava lokacija mi je zapravo – online, jer uživam u korištenju digitalnih alata, kreiranju sadržaja i virtualnom povezivanju sa cijelim svijetom.

Moj novi dio života počeo je zapravo kad sam “zaokružila” 50 godina – tad sam se odlučila započeti samostalno raditi, napisati i izdati knjigu i graditi novi identitet, pod vlastitim imenom i prezimenom.


Čitala sam, a i čujem od drugih žena mojih godina da se nešto u nama promijeni sa ovom okruglom cifrom, kao da se – nakon godina posvećenosti profesiji, obitelji ili društvu – probudimo i zapitamo – gdje sam tu ja?

Čini mi se da sam došla u fazu života u kojoj je moj prvenstveni zadatak da budem korisna tako što ću podijeliti sa drugima to što sam naučila do sad. Nikad nisam prestala da učim i obrazujem se i cijenim tu privilegiju, kao i iskustvo u velikom globalnom sistemu. Čvrsto vjerujem da je ženama upravo obrazovanje najbolji put do slobode i neovisnosti, a da je pismenost naša snaga – bilo da je u pitanju ekonomska, financijska, znanstvena ili medijska pismenost. Te moje stavove i životne lekcije sam ugradila u knjigu “50 pisama ne-majke kćeri nerođenoj” i u eksperimentalni projekat “”Misija Moguće”


BYOB: O čemu se točno radi u Misija: Moguće, i kome je namijenjena?


Misija Moguće je virtualni mozaik poruka “mlađima sebi”. Počela sam snimati kratke zoom interviewe sa prijateljima, kolegama i inspirativnim osobama koje sam sretala. Sad vidim koliko mudrosti svako od nas nosi, kroz male i velike životne pobjede. Od prikupljenih životnih lekcija skupljam materijal za drugu knjigu, a uskoro planiram pokrenuti Akademiju i Mentorski program namijenjem mladima koji traže ili kreiraju svoje prve poslove. Znam da se neke stvari ne uče u školama ni za ispite, nego upravo ovako – međugeneracijskom sinergijom. Za projekat tražim partnere i sponzore i vjerujem da će biti inspirativno i drugima koliko i meni popravlja raspoloženje.


BYOB: Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica?


Kad sam se odlučila za nezaštićeni izlaz u samostalnost umjesto sigurnog posla, s ugovorom “na neodređeno”, okolina je bila u nevjerici. Pretpostavljam da su svi mislili da se šalim, ili da ću se brzo predomisliti. Jedna prijateljica je tužno uzdahnula “…ode nam Nela u biznis…”, kao da je to nešto strano i daleko, otkud povratka nema. Mama i muž me još uvijek čudno gledaju, ali ih ljubav sprječava da svaki dan pitaju kad ću više naći posao.

Još sam svježa, i zasad mi najteže pada ta neizvjesnost – šta me čeka sutra. Kako to podnosim? Podsjetim se da je jedini pravi “ugovor na neodređeno” onaj koji imamo sa samima sobom.

Odlučila sam vjerovati sebi, jer ako s mojim znanjem, kontaktima i sposobnostima, s doktoratom iz ekonomije, masterom menadžmenta, bezbroj edukacija i 25 godina profesionalnog iskustva ne mogu sebi osigurati pristojan život, problem bi bio puno veći nego to što ja ne mogu sebi osigurati pristojan život.


BYOB: Kako si došla do prvih klijenata?


Očekivano, do prvih poslovnih partnera, klijenata i ugovora sam došla preko postojećih kontakata – preko ljudi koji me znaju “iz prethodnog života”. Srećom, svi poslovi koje sam imala i sve što sam radila povezivalo me s velikim brojem stručnjaka, koji takođe imaju odlične profesionalne veze. Inače mi je prvi princip da budemo nekome korisna, pa razmišljam i povezujem se svakodnevno s ljudima od kojih mogu učiti, s kojima me povezuju zajednički interesi, ili kojima mogu biti od koristi.


BYOB: Koji su najveći izazovi s kojima se susrećeš?


Za početak, u inicijalnoj fazi uspostavljam sistem, učim pravila i rado bih da mogu angažirati više mladih koji bi mogli raditi i učiti sa mnom. Za tako nešto ću uskoro početi kampanju prikupljanja sredstava koju sam takođe nazvala Misija Moguće. Inače uživam u izazovima, pa tako i cijeli proces prihvatam otvoreno i s puno entuzijazma.


BYOB: Nekad nas taj entuzijazam može dovesti i do burnouta. Stigneš li nekad i odmoriti?


Sad kad to pitaš, sjetila sam se da već nekoliko godina nisam imala odmor sa isključivanjem od realnosti. Čak i kad sam putovala radi odmora, bila sam prisutna online, i pretpostavljam da se to odrazilo i na moje zdravlje. Za sad se odmaram promjenom fokusa, aktivnosti i lokacija.


BYOB: Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?


Radujem se mom članstvu u grupi za poslovne edukacije Eduza.hr gdje krajem ljeta spremam petodnevni program uživo za one “koji nisu baš dobri u marketingu”. To nije teoretska edukacija, nego pomoć svima koji žele uštedjeti i vrijeme i novac, a postati prepoznatljivi, doći do klijenata i komunicirati vrijednost za novac svoje ponude. Vidjela sam da mnogo sjajnih ideja i dobrih stručnjaka nikad ne dobiju podršku upravo jer imaju neopravdan otpor prema marketingu. Planiram naravno i promociju svoje knjige i dalji razvoj Misije Moguće, ali dopuštam da sve ide svojim tokom – ja samo poduzimam sve što je u mojoj moći i rješavam probleme usput.


BYOB: Spomenula si da ideš u Španjolsku na poslovni retreat The Break. Što očekuješ dobiti od tog iskustva?


Prvo što moram reći je da sam upravo zahvaljujući tvojoj grupi BYOB saznala za tu priliku i prijavila se. Očekujem sve ono što stoji u opisu projekta – edukacije, mentorstvo i povezivanje sa ženama poduzetnicama iz cijele Europe. Veselim se što ću u Španjolskoj provesti mjesec dana, raditi na svom projektu i planirati – može li se nešto slično organizirati i kod nas! Svakako ću rado podijeliti svoja iskustva i impresije kad se vratim.


BYOB: Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?


Budući da i sama tek počinjem, mogu podijeliti svoje razmišljanje – da se i u poslu, poduzetnišvu, karijeri ili ljubavi zapravo radi samo o načinu razmišljanja. U tom smislu,ako je prikladno mogu citirati razmišljanje iz moje knjige “50 pisama ne-majke kćeri nerođenoj”: “Isto kao što ti nisi dužna ispunjavati svačije želje ili odgovarati svim očekivanjima, tako i tebi niko ništa ne duguje.

Niko ti ne mora dati ocjenu, priznanje, posao, pohvalu, čak ni ljubav. Ti si savršena, kompletna i dovoljna i bez svega toga.

Mnoge mlade žene iz tvoje okoline mnogo puta će se razočarati prije nego što ovoga postanu svjesne. Da sam te imala priliku oblikovati, ovo bih ti ugradila u samosvjesnu i zahtjevnu milenijalsku suštinu. Znala bi da ljubav, prijateljstvo, kolegijalnost, pa čak i uljudnost dolaze samo iznutra, nikako spolja. Mene su iskrene veze s ljudima zapravo održale u životu.”


Interview je originalno objavljen na portalu Be Your Own Boss

4 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page