top of page
  • Writer's pictureNela Kacmarcik - Maduna

Vrijeme nije novac!

Updated: Apr 23Matematički, umjesto znaka jednakosti, između ova dva pojma stoji formula kompleksne funkcija.
Opisno, moram upotrijebiti najmanje tri podnaslova.


Prvi se odnosi na činjenicu da novcem možemo kupiti dodatno vrijeme, te da je ova trgovina i pod rizikom od krađe. Znači: ako zarađuješ ili naplaćuješ dovoljno, time sebi možeš kupiti dodatno vrijeme. U protivnom, ako "nemaš vremena", to znači da svoje usluge ili znanje ne naplaćuješ dovoljno.


Drugi podnaslov bi bio vezan za vremensku vrijednost novca, a treći bi označio jedan suptilni, jednostavni a složen mehanizam pretvorbe vremena u više novca.


Dakle...


Novac nam može kupiti vrijeme


Zapravo, vrijeme je jedna od vrijednosti koje je lako prodati, odnosno to je “proizvod” kojeg rado kupujemo.


Naravno, vrijeme se ne prodaje pod tim nazivom, niti se kupovina satova smatra kupovinom vremena.


Vrijeme kupujemo kao neopipljivi dio nekog drugog proizvoda ili usluge.


Rado sam kupovala online edukativne programe, iako je gotovo svo znanje moguće dobiti i besplatno.


Kupovinom programa sam si kupovala vrijeme - jer sam tako dobijala prečicu - umjesto da provodim mjesece čitajući desetine knjiga i gledajući stotine videa.


Vrijeme za usvajanje novih informacija i za kasnije procesiranje tih informacija sam uštedjela kupujući i prateći struktuirani program koji je odabrao najvažnije, najkorisnije informacije i povezao ih sa konkretnim uputstvima kako to iskoristiti.


Živimo u vremenu oskudnosti vremena i obilja besplatnog znanja.

Pouka ovog konkretnog primjera mi je pomogla sa osvijestim odnose pojmova oskudnosti vremena naspram obilja znanja koje je besplatno ili jeftino dostupno. Vezano uz oskudnost vremena je i saznanje od koliko kradljivaca vremena (ovdje mislim i na osobe i na aktivnosti) moramo čuvati tu dragocjenost.


Suvišni sastanci, tuđi prioriteti, grabežljivci pažnje pa i osobe koje svoje nedostatke i nedoumice pokušavaju riješiti krađom tuđeg vremena - samo su neki od primjera.


Bojim se da i prevencija i odgovor iziskuju cjeloživoto učenje...
Vremenska vrijednost novca


Kao ekonomistici, ovo mi je bila jedna od najdražih lekcija. Formula je bila jednostavna za pamćenje, a njena efektnost i praktičnost bili su mi fascinantni.


Praktično sam ozbiljnost ovog pojma shvatila u stvarnom životu, budući da sam većinu radnog vijeka imala ugovore trajanja tek godinu dana.


Kredit za kupovinu stana mi je bilo nemoguće dobiti, pa sam s dosadom slušala diskusije o tome “koliko novca vratiš naspram visine kredita koji uzmeš”. Odnosno, ta cijena vremenske vrijednosti novca za mene je bila nedostižna. Da sam tad bila u mogućnosti da je platim, rado bih pristala, kao i milioni drugih.


Koliko vrijedi obećanje sutrašenjg novca?

Sutrašnji novac mi je bio nesiguran ili nepostojeći, pa ni današnje obećanje o njemu nije za mene imalo nikakvog smisla. S druge strane, novac koji je neko posjedovao u sadašnjosti, imao je potencijal da u budućnosti postane puno vrijedniji, i to slijedeći onu fascinantnu formulu s početka.


Kako svoje vrijeme pretvoriti u što više novca?


Treći podnaslov vuče još mnogo dodatnih sadržaja. Vrijeme u kome imamo sreću živjeti omogućava upravo umnožavanje novca i vremena upotrebom digitalnih tehnologija. Osim špekulacija vrijednostima kriptovaluta i NFT-a, pogodnosti online prostora omogućavaju skoro savršeno usmjereni marketing, kao i pasivne prihode korištenjem znanja i informacija, pretvorenih u digitalne proizvode - od knjiga, edukativnih programa do webinara i grupnih usluga koje štede vrijeme i ostale resurse.


Vrijeme možemo umnožiti ili prodati skuplje ako to znamo

Ukratko - vrijeme možemo umnožiti ili prodati skuplje ako to znamo. Ukoliko smo u stanju svoje znanje i vještine ponuditi idealnim klijentima, u pravo vrijeme i na pravi način, vrijeme koje smo uložili u pripremu i objavu višestruko se vraća. Naravno, zvuči puno jednostavnije u opisu nego u realizaciji, ali i takva uputstva i programi, koji olakšavaju i ubrzavaju realizaciju, su dostupni u razmjenu za novac.


Jednako kao što postoji bezbroj tačnih odgovora na pitanje o koki i jajetu, nebrojeni su i “najtačniji” odgovori na pitanje da li je bolje imati vrijeme ili novac. Moj odgovor bi bio - najbolje je imati znanje, jer ono može biti ključ koji otvara riznice i novca i vremena.
Tekst je originalno objavljen na portalu Žene i novac.

3 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page