Blog Misije Moguće

Ovdje donosimo novosti o programima i prilikama

Kako ćeš unovčiti vlastite skrivene vrijednosti i postati vidljiva bez suvišnih “zašto”

May 03, 2024
 

Sve smo mi odrasle uz bajke u kojima divne djevojke budu otkrivene u njihovoj skromnoj nevidljivosti, nakon čega postanu poželjne prinčevima na bijelim konjima, za koje se udaju u bijelim vjenčanicama, okružene aplauzima oduševljenog pučanstva.

Pepljuga, Snjeguljica, Uspavana Ljepotica … nisu morale planirati dnevne objave na instagramu, plesati pred crnim monitorom, niti graditi personalni brand. Njihovi prihodi su bili osigurani udajom za bogate prinčeve, a naše zanimanje za njihove živote nije baš tražilo puno detalja o tome.

Sve smo mi odrasle ne razumijevajući koliko uvjerenja iz bajki formiraju naše buduće stavove i očekivanja.

Mnogo divnih žena vjeruje da će njihov vrijedni rad i sjajnu kvalitetu jednostavno otkriti neki princ u vidu klijenta ili kupca, oduševljeno prihvatajući sve uvjete i pobjeđujući sve prepreke. Previše sjajnih stručnjakinja, znanstvenica i poduzetnica vjeruje u bajke - da će neko drugi, nekom magijom, pronaći put do njih, u njihovoj skromnosti, i osigurati ugodne i sretne prihode do kraja života.

Znam to jer sam bila jedna od njih. Nesvjesno sam prihvatila model skromne nevidljiosti koja će naći svoj put, vjerovala sam da kvalitet i posvećenost poslu vode ka napredovanju u karijeri. Moja priča je i obična i neobična, jer mi je posao uvijek bio vezan za javnost, medije i komunikacije.

Činilo se da “svi znaju ko sam i šta radim”, iako se nikad nisam potrudila da to i opišem i pojasnim. Vidljivi dio posla je bio onaj mali i zabavni dio, dok su priprema, uvezivanje, administracija i izvještavanje imali istu važnost kao i za sve druge ozbiljne, odrasle i zaposlene ljude. Otrežnjenje je nastupilo kad sam nakon godina službe prijateljici pokušala odgovoriti na dobronamjerno pitanje “A šta ti zapravo radiš?”.

Sjetila sam se poslovice o obućaru čija je obuća najgora u selu. Srećom, znala sam šta treba uraditi, ali ne i kako to uraditi.

Nekoliko godina kasnije, kad sam se odlučila za samostalan nastavak karijere, shvatila sam da je ulaganje u personalni branding zapravo ulaganje u aktivu mogu budućeg biznisa. Knjigovodstveno “goodwill”, odnosno razlika između knjigovodstvene i tržišne vrijednosti poduzeća, onaj neopipljivi dio, zapravo se gradi promocijom, brandingom i marketingom.

Iako još uvijek učim, rado podijelim savjete koji pomažu da bajke pretvorimo u stvarnost, i da vidljivost pretvorimo u aktivu koja donosi “sretne prihode do kraja života”.

Na kraju krajeva, ipak sam nešto naučila radeći u sjeni tih 25 godina.

Dakle, ovo je mojih pet načina, a pozivam da dijeljenjem množimo znanje i pomognemo jedna drugoj da ostvarimo bajke o kojima smo sanjale kao djevojčice - sa ili bez konja, prinčeva, i aplauza publike. Dijeljenjem, množenjem i dodavanjem savjeta svaka može dati doprinos da žene u biznisu postanu vidljive i glasne, i da tako doprinesu boljem svijetu i ekonomiji za sve.

  1. Prvi način je pisanje, odnosno kreiranje vrijednih sadržaja. Neke će napisati knjigu, druge će kreirati edukacije ili pisati blogove. Svaki način ima svoje prednosti i nedostatke, i svaka će za sebe odlučiti šta joj “leži”, u čemu se nalazi, odnosno za šta ima vremena i energije. Čak i one koje svoj otpor prema vidljivosti pravdaju željom da ne budu nametljive, na ovaj način sebi stvaraju prilike da pokažu konkretnim rezultatima šta mogu i znaju, i kako rade.

  2. Drugi način je aktivizam za svrhu ili viši cilj. Poruka za koju se zalažu ženama će dati energiju i motiv da svoj glas i svoju vidljivost pretvore u alat za postizanje plemenitog cilja. Ova vrsta vidljivosti još uvijek ne znači hvalisanje ili nametljivost, jer cilj i svrha vidljivosti preuzimaju primat u komunikaciji.

  3. Treći način je djelovanje u ulozi uzora drugim ženama - bilo da se radi o kćerima, mlađim ženama ili drugima koje su daleko od prilika za vidljivost. Svaka aktivnost u javnom prostoru ženama daje ohrabrenje i pokazuje da ima smisla tražiti jednake mogućnosti, ista prava i pravične prilike. Vrijedne, ali skromne žene, samozatajne u svom nastojanju da promijene svijet nabolje, najbolje se ohrabre kad vide primjere drugih žena. Ako ovo nije motiv za izlazak iz zone komfora i više vidljivosti, teško da će se naći bolji.

  4. Četvrti način je iskrena ponuda pomoći nekome kome će naše znanje, iskustvo ili savjet pomoći da riješi veliki problem. Svaka od nas koja je osvojila veliku ili malu pobjedu zna kako je bilo - i tako najbolje moiže pomoći drugoj da osvoji svoju vlastitu pobjedu. Savjet na teškom putu i riječ ohrabrenja nekad zaista ima potencijal da promijeni život nabolje. Vrijedne žene znaju da iskustvo iz prve ruke ima neoprocjenjivu vrijednost, samo ako dođe u pravo vrijeme i na pravo mjesto. Jedini način da se to desi jeste - da nositeljica tog iskustva postane vidljiva.

  5. Peti način može biti najteži ali i najpragmatičniji. Vidljivost otvara prilike. Prinčevi koji s našom staklenom cipelicom obilaze cijelo kraljevstvo da nas nađu, kao i klijenti koji odbijaju sve druge uporedbe ponude da sačekaju vašu idealnu ponudu - ne postoje. Čak i sve ono što volimo, želimo i trebamo - koristi promociju da nas podsjeti na svoje postojanje - jer zaboravljamo. Nažalost, u 2024, neaktivnost u smislu komunikacije često znači i nevidljivost.

    Još jedna stara narodna odavno je to zabilježila - daleko od očiju je daleko i od srca.

Moj model, koji je povezao ovih pet načina nazvala sam „Misija: Moguće“ i kroz desetominutne razgovore koje snimam preko zooma, znači bez velikih produkcijskih troškova, predstavljam priče o malim i velikim pobjedama. Umjesto o problemima, govorimo o rješenjima i jedni drugima popravljamo raspoloženje na vrlo ozbiljan način. Poziv je otvoren svima koje žele prestati biti nevidljive, i koje nisu sigurne otkud početi. Od 2023 ovi savjeti pretvoreni su u Akademiju za prvi posao i Mentorski program VIDLJIVA.

Na kraju, vidljivost ne znači nužno publiku u smislu popularnosti. Vidljivost može značiti jednostavno komunikacijsko povezivanje kroz razmjenu vrijednosti sa malom grupom idealnih klijenata. Vidljivost može biti strateško kreiranje i distribucija sadržaja koji donose vrijednost ograničenom broju idealnih kupaca. Vidljivost može značiti i jednostavno osvajanje digitalnih srca, o čemu učim i na čemu radim polovinu svog života i učim od onih koji znaju puno više.

Moju vidljivost pravdam iskrenom željom da pomognem važnim idejama i dobrim ljudima da dobiju pažnju i podršku koju zaslužuju, kroz strateško kreiranje i distribuciju sadržaja bez stresa i nervoze. Za sve koji žele čuti više, uvijek sam otvorena za konsultacije i savjet.

Tekst je prvobitno objavljen na portalu Žene i novac.

NOVOSTI IZ PROGRAMA MISIJE MOGUĆE

Želiš redovne obavijesti?

Ostavi email i javljamo kad se pojave prilike ili kad imamo novosti!

Tvoji podaci su sigurni i ne šaljemo gluposti.